Den Alhellige Gudsmoders Hensovn faste

Mandag den 28 august højtideligholder vi festen for Den Alhellige Gudsmoders, den Evigjomfruelige Marias Hensoven. Som forberedelse til denne store fest til ære for Gudsmoder, opretholder vi en to ugers faste periode fra den 14 til 28 august.

Følgende er vejledninger til opretholdelse af Hensovn fasten i år, ifølge de almene traditioner som er gældende i vort stift i Den Russisk Ortodokse Kirke udenfor Rusland.   

Bed mærke i at disse vejledninger er generelle vejledninger. Faste er en spirituel disciplin som bør praktiseres med råd og vejledning fra sin åndelige fader (skriftefader). For medlemmer af Den Hellige Bispemartyr Clemens pave af Roms Menighed kan disse råd og vejledninger fås af fader Sergej Plekhov.

De almindelige vejledninger for Gudsmoders Hensovns faste er som følgende:

Ugedage: er strenge fastedage. På disse dage afstår vi fra kød, æg, mejeriprodukter, fisk med skæl, fjerkræ, vi og olie.

Lørdag og Søndage: er vin og olie dage. På disse dage er fasten mindre streng og med tilladelsen af at bruge olie og vin dog afstår vi stadigvæk fra brugen af kød, æg, mejeriprodukter, fisk med skæl og fjerkræ.

Eneste undtagelse fra disse almindelige vejledninger er på festdagen for Kristi Forklarelse på Taborbjerget ( 19 august) som altid falder i Hensovnens fasten. Forklarelses festen tillader en fisk, vin og olie dag. På denne dag er det tilladt at spise fisk med skæl følgeskab af vin og olie men vi afstår stadigvæk fra bruge af kød, æg, mejeriprodukter og fjerkræ.

Notater:

1.       Måltiderne i fasten bør følge fastens kost skema og laves enkelt. Portionerne bør være mindre end almindeligt.  

2.       Hvis du har en lægelig og medicinsk tilstand som går at du ikke kan faste, så afstå fra at faste.

3.       Generelt: børn, gravide og ældre mennesker er tilladt af afstå fra fasten under vejledning fra deres åndelige fader.