Metropolit Hilarion, første hierak af den Russiske Kirke uden for RuslandMetropolit Hilarions forældre - hans fader Alexei og hans moder, Euphrosynia (født Kasyaniuk) Kapral - var fra landsbyen Obenizha i Volyhn, Ukraine. I 1929, under det polske besættelse, blev den lokale befolkning forfulgt og undertrykt af polakker, der forsøget at gøre det vestlige Ukraine til en polsk provins. Således blev det at den 19-årige Alexei og hans unge kone besluttede at emigrere til Canada. På det tidspunkt, gav den canadiske regering indvandrere mulighed for at opnå store landområder i det vestlige Canada; det var dér, den unge familie bosatte sig. Ved deres ankomst til provinsen Alberta, modtog Kapral familien 160 hektar brak jord, samt $ 100 i kontanter, en hammer og en økse, og skulle med dette bygge til sig selv deres hjem.
I udviklings området Spirit River region, der var omkring 200 ukrainere, og i betragtning af kommende kulde, fik de hurtigt bygget til sig selv huse. Den store økonomiske krise i 1929-1930 påvirket også bosættere, hvilket gjorde en allerede vanskeligt liv endnu vanskeligere. Det var vanskeligt at finde arbejde, og Alexei Kapral måttet rejse langt fra hjemmet, han tjente, omtrent 25 cent per dag. Ikke desto mindre, familien voksede stadig større - fem drenge og to piger fyldte huset med børns stemmer. Der blev taler ukrainsk i hjemmet. Deres forældre talte også russisk og polsk Den yngste medlem af familien var Igor, den kommende Metropolit Hilarion. Han blev født den 6. januar 1948, i Spirit River, og tilbragte sin barndom på landet. Han måtte gå over 3 miles til skole hver dag. Senere skiftede han til en anden skole i Blueberry Creek, men vendte tilbage for at afslutte gymnasiet. I 1966 fandt han en åndelig vejleder, hans eminence Sava (Saračević), biskop af Edmonton, en serber, der i høj grad beundrede vores hellige Hierark hellige John (Maximovitch, 1966).
Fra sin ungdom, følte Igor sig draget til Kirken, og elskede at læse bøger og tidsskrifter om religion og moral. I 1967, da Igor Kapral var 19 år gammel, startet han på Holy Trinity Theological Seminary i Jordanville, NY, USA. Og fuldendte studiet med eksamen fra seminariet i 1972. Igor indtrådte derefter i Den Hellige Treenighed Klosteret som en novice [lit .: poslushnik, en som er under lydighed]. Den 2. december 1974, modtog han tonsured til rassaphore munk med navnet Hilarion, til ære for Ærværdige Schema-munk Hilarion af Kiev Caves, den berømte Metropolitan i Kiev.
Den 4. december, 1975, ærkebiskop Averky (Taushev, 1976), for hvem den kommende Vladyka tjente som en celle-ledsager, ordinerede ham en hierodiakon ( munkediakon). I 1976 biskop Laurus af Manhattan ordinerede ham en munkepræst.
Samme år modtog Fr. Hilarion en kandidatgrad i slaviske studier og russisk litteratur fra Syracuse University. Den kommende Vladyka arbejdede samtidig som redaktør af den engelsksprogede udgave af magasinet ortodokse Life, og som en typograf for klosteret pressen.
Den 10. december 1984 blev munkepræst Hilarion ophøjet til biskop af Manhatten, af Hans Eminence Metropolit Philaret (Voznesensky, 1985), og ni andre biskopper deltog i indsættelsen. Vladyka Hilarion var også ansvarlig for sognene Pennsylvania, og blev også udnævnt til vicesekretæren for synode af biskopper, af som Rådet af biskopper. Ti år senere, takket være pastorale indsats af biskop Hilarion, steg antallet af sogne i den østlige amerikanske stift til 64. Vladyka besøgte sogn efter sogn, og modtog kærlighed og respekt for alle dem, der mødte ham.
Ved at holde en ansvarsfuld stilling i det administrative centrum af Kirke i Udlandet, var Vladyka Hilaron også en aktiv deltager i de vigtigste begivenheder i kirkens historie. I 1995 blev biskop Hilarion givet titlen biskop af Washington, han fortsatte dog med at leve i New York, men på grund af problemer i Stift af Australien og New Zealand efter pensionering af den sygdomsvækket ærkebiskop Paul (Pavlov), og i anerkendelse af hans undtagelse pastorale talenter blev Vladyka Hilarion ophøjet til rang af ærkebiskop og udpeget til ledende biskop af Sydney, Australien og New Zealand.
I 2003 blev Vladyka Hilarion tildelt retten til at bære diamant kors. I 2006 blev han udnævnt til første viceformand for synode af biskopper af biskopper i den Russiske Ortodokse Kirke Uden for Rusland i 2006.

Ved Hans Eminence Metropolitan Laurus død I 2008 blev ærkebiskop Hilarion valgt til første Hierark af den russiske ortodokse kirke Uden for Rusland med titlen af Metropolit af det østlige USA og New York, en stilling, han har udfyldt, samtidig med at være regerende biskop af Australien og New Zealand indtil 2015.