Hvad er forskellen mellem Græsk Ortodoksi og Russisk Ortodoksi?

Spørgsmål: Hvad er den væsentligste forskel mellem den græsk-ortodokse tro og den ortodokse tro man finder i i Østeuropa (f.eks Rusland, Serbien og Bulgarien.)?

Svar: Troen er den samme. Den ortodokse kirke er en familie af selvstændige lokale kirker, * der er bundet sammen af doktrin, én tro, én dåb, én Eukaristien, osv. De er alle en del af den samme ene, hellige, katolske og apostolske Kirke. I stedet for at tale om "den russiske ortodokse kirke" eller "den serbiske ortodokse kirke", er det mere korrekt at sige "Den ortodokse kirke i Rusland", "Den ortodokse kirke i Serbien", etc.

Forskellen mellem disse lokale kirker er hovedsageligt sproglig. Der er også andre liturgiske små forskelle . To eksempler på kirkemusik og kalender:
Græske eller arabiske kirker har bevarer traditionelle monofoniske byzantinske sang, mens den russiske general brug vestlige polyfoni (som afløste znamenny, russisk Monofoni, omkring 1600-tallet). Den serbiske, rumænske og bulgarske kirker bruger både, mens kirken i Georgien har en unik form for trioer polyfoni.
De fleste slaviske kirker (sammen med Jerusalem og Athos) har bevaret den julianske kirke kalender, mens græsk, arabisk, rumænsk, og bulgarsk skiftede til den gregorianske kalender i begyndelsen af 1900.

Men ingen af disse forskelle har intet at gøre med tro. Den samme tro, den samme doktrin, den samme kirke.

* På nuværende tidspunkt er der 14 sådanne selvstyrende lokale kirker, Konstantinopel, Alexandria, Antioch, Jerusalem, Moskva, Serbien, Rumænien, Bulgarien, Georgien, Cypern, Grækenland, Polen, Albanien og Den Tjekkiske Republik og Slovakiet.

Ud over disse autonome lokale kirker er også nogle bispedømmer autonom - f.eks. Sinai (Jerusalem Patriarkat), Finland (under økumeniske patriarkat), Japan og Ukraine (under Mosva Patriarkat). Det betyder, at de har en vis grad af autonomi, mens du stadig stift, inden for et af de 14 lokale kirker.